logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zijn de 10 beste Europese steden voor een workation

Wat de afgelopen tijd ons wel heeft getoond, is dat ‘werklocatie’ echt een heel relatief begrip is. Sommigen van ons weten dat al jaren, maar veel bedrijven hielden (soms nogal star) vast aan hun kantoorpand als werkplek. Dat principe moest via overheidswege ineens worden loslaten… wat veel bedrijven goed is bevallen… en ook de meeste werknemers omarmden die manieren van werken ook zonder morren. Hele workflows werden omgebouwd naar het werken op afstand, die ook nu nog altijd in stand worden gehouden. Het mooie is, dat je door die flexibele manieren van werken niet meer aan één werklocatie gebonden bent. Je kunt overal ter wereld werken, zolang je maar toegang hebt tot het internet. En zeg nu eerlijk: dat is nu weer niet zo’n grote eis, toch?

Workation, here we come!

En zo komen we bij een nieuwe trend: de workation! Werken vanuit een buitenlandse locatie, waarbij jij kunt genieten van een vers uitzicht, geen verplichting om ‘s ochtends netjes in het gareel te lopen en te genieten van de lokale gebruiken, gerechten en omgeving. Je wandelingetje over het bedrijventerrein in de pauze wordt ineens een stuk aangenamer als je ‘m vervangt door een wandeling langs een kabbelende rivier, door pittoreske straatjes en met een koffiepauze bij jouw nieuwe stambistro. Bovendien zorgt zo’n verandering van omgeving vaak voor nieuwe inzichten, nieuwe energie en vooral hernieuwd werkplezier!

Zoeken naar je nieuwe werkplek

Holidu, dé zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft een top 10 samengesteld met de coolste plekken over de hele wereld, die jouw nieuwe – tijdelijke – werklocatie kunnen zijn. Plug je laptop maar vast in het stopcontact, zodat je met volle accu op pad kunt in deze geweldige omgevingen! Ze zijn beoordeeld op de maandelijkse kosten van een appartement met één slaapkamer, het aantal activiteiten die je kunt doen, de kosten van een drankje na het werk, de snelheid van het internet én het aantal uren zonneschijn per dag.

1. Lissabon

Op de eerste plek staat Lissabon. Hij scoort niet op alle categorieën even hoog – sterker nog, soms niet eens in de top 10, maar omdat het op veel punten relatief hoog scoort, levert het een geweldige eindscore op. In Lissabon kun je letterlijk alle kanten op: lekker eten, goede wijn (die helemaal niet zo duur is) en een bruisende cultuur. Bovendien kun je per dag bepalen of je in de stad wilt vertoeven of het strand opzoekt, dat net buiten de stad ligt.

2. Barcelona

De fantastische stad Barcelona staat op de tweede plaats in Europa. Je kent de stad waarschijnlijk door de fantasierijke gebouwen die Antonio Gaudí er heeft ontworpen, met Park Güell en de nog altijd onvoltooide Sagrada Familia als meest bekende kopstukken. Maar er is veel meer te doen: 2737 om precies te zijn, die stuk voor stuk een beoordeling hebben gekregen van 4 sterren of hoger. En: op locatie werken is gemeengoed in Barcelona, het heeft op Londen na de meeste co-working spaces in Europa. Logisch dat de internetsnelheid dik in orde is, met een gemiddelde internetsnelheid van 37 Mbps.

3. Boedapest

Net als Lissabon is Boedapest een heel goede allrounder. Hij staat bij geen van de werk- of vakantiecategorieën in de top 10, omdat het overal bijzonder goed scoort, is de totaalscore gewoon indrukwekkend. Je zou het misschien niet zeggen, maar voor het weer hoef je hier niet naartoe te gaan: per jaar zijn er minder dan 2000 zonuren. Het leven is er wel goedkoop. Eten en drinken kost een fractie van andere steden: cappuccino kost gemiddeld 1,40 euro, twee pinten lokaal bier zet je voor 2,81 euro op tafel.

4. Istanbul

Hoewel Istanbul met één voet in Europa staat en met de andere in Azië, is de stad toch goed voor een vierde plek. De hoofdstad van Turkije werd in 2010 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, wat al aantoont dat het op zijn minst een bezoekje waard is als toerist. Je zult je ogen uitkijken. Maar ook voor een workation is de stad een geweldige plek om te vertoeven. 

5. Boekarest

De volgende stad in de top tien van Europese steden voor een werkvakantie vind je Boekarest. In deze drukke hoofdstad van Roemenië is altijd wel iets te doen. Het is goed vertoeven en goedkoop leven. Telewerkers genieten van de snelste wifi-snelheden ter wereld met 54 Mbps, je verplaatst je met de taxi voor gemiddeld €0,41 per km en twee pinten lokaal bier voor ongeveer 3,25 euro!

6. Madrid

Madrid staat op de zesde plaats. Deze stad maakt indruk door zijn imposante gebouwen – zowel de Spaanse koninklijke familie als de Spaanse regering zijn er gezeteld. Het is de grootste stad van het land, met honderden activiteiten om je mee te vermaken. Dat wordt kiezen… werken, of er op uit? 

7. Sofia

Oost-Europa blijft verrassen – net zoals de Bulgaarse hoofdstad Sofia zal doen wanneer je ronddwaalt door de oude straten en de imposante gebouwen. Sofia heeft een lange geschiedenis, die zeker indruk op je zal maken. Deze levendige stad is bijzonder aangenaam voor je portemonnee, het dagelijks leven is helemaal niet oud. Je zult het motto van de stad al snel omarmen: “Raste no ne stare” – groei, maar word niet oud.

8. Krakau

In Polen kun je ook goed verblijven tijdens je werkvakantie. De stad Krakau staat op de achtste plek in de top 10 van beste workation-steden in Europa. Dwaal tijdens de momenten dat je niet werkt rond door de stad en verwonder je over de spectaculaire gebouwen die de stad rijk is. Na een wandeling door de stad schuif je in een restaurant aan en geniet je van een Poolse maaltijd voor slechts 6,59 euro.

9. Belgrado

Op de negende plek vind je de Servische hoofdstad Belgrado. De stad heeft een rijk en uitgebreid nachtleven met disco’s en bars, maar is daarnaast ook een stad vol geschiedenis en cultuur, verhalen en belangrijke gebeurtenissen. Niet verwonderlijk: Belgrado is één van de oudste steden van Europa – en tegelijk één van de hipste, vol mogelijkheden om als digitale nomade neer te strijken. 

10. Praag

Om de tiende plek vind je mijn favoriete stad in Europa: de Tsjechische hoofdstad Praag. Een bonte mix van barok en gotiek, middeleeuwse bruggen en pleinen, maar ook de pracht en praal van de achttiende eeuw. Geniet van het nachtleven in de vele clubs, maar geniet bovenal van de spannende geschiedenis en de smeltkroes van culturen. Je proeft de geschiedenis!

En waar blijft Nederland in dit lijstje, zul je je afvragen? Welnu: Amsterdam eindigt op de 43e plek in de Europese ranglijst, Rotterdam staat op de 55e plek. 

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.