logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recept: Echte brabantse worstenbroodjes


Als Brabander at ik waarschijnlijk eerder worstenbroodjes dan pap – tenminste, als je de wilde verhalen mag geloven. Toch gaat er vrij weinig boven deze hartige lekkernij. Als snack, lunch, brunch, bij de soep of gewoon omdat het kan. Qua smaak kun je er ook alle kanten mee op, maar het deeg is wel wat het maakt.


Recept: Echte brabantse worstenbroodjes

Echte brabantse worstenbroodjesVoorbereiding: 1 uur en 40 minuten
Bereidingstijd: 0 uur en 15 minuten
Soort gerecht: snack
Keuken: Nederland
Genoeg voor: 14 personen

Dit heb je nodig

  • 500 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 125 gram boter
  • 3 dl lauwwarme melk
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 600 gram rundergehakt
  • 100 gram paneermeel
  • 200 ml water
  • 1 ei
  • nootmuskaat
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Doe de bloem, suiker, de gedroogde gist, het zout en de boter in een mengkom en draai er kruimeldeeg van. Dat kan even duren, afhankelijk van hoe warm je boter is. Heb je een mooi deeg? Voeg dan langzaam de lauwwarme melk toe, tot je een glad deeg hebt.
  2. Maak er bolletjes van ca. 42 gram van, bol ze op en laat ze onder plasticfolie 30 minuten rijzen.
  3. Doe het paneermeel in een schaaltje en voeg het water toe. Meng dat prutje samen met het gehakt, het ei, de nootmuskaat en de peper en het zout door elkaar.
  4. Na een half uur sla je de deegbolletjes plat met de palm van je hand. Zorg dat ze een beetje ovaal zijn.
  5. Maak van het gehakt rolletjes van ongeveer 45 gram en leg ze bovenaan op je deegovaal. Rol ze nu op, en zorg dat je de zijkanten een beetje naar binnen vouwt, zodat je een mooi compact pakketje hebt. Rol de worstenbroodjes nu nog even na, alsof je van klei een worstje draait. Tik ze even aan de zijkanten naar elkaar toe.
  6. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopt ei en laat ze 30 minuten rijzen.
  7. Voor ze in de oven gaan (230 graden) bestrijk je ze nog een keer met losgeklopt ei. Laat ze 12-15 minuten in de oven gaar bakken. Perfect in te vriezen, op te warmen, wat dan ook. Smakelijk eten!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.