logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De nieuwe vorm van tv, internet en bellen

Vroeger waren er een aantal bedrijven die bepaalde dingen voor je regelden. Een jaar of 20, 25, geleden waren namelijk heel wat bedrijven van de overheid. De telefonie werd geregeld door de PTT (die ook de post verzorgde trouwens), televisie kwam via je regionale kabeldistributeur en internet… tja, dat stond nog in de kinderschoenen. En toen kwam daar allemaal verandering in. Toch bleef televisie en bellen/internet nog heel lang gescheiden. Het waren twee verschillende signalen, die op verschillende plekken je huis binnenkwamen. Beide signalen waren analoog, waardoor er vernuftige apparaten nodig waren om de informatie om te vormen naar digitale internetsignalen.

Samenvoegen

Toch waren er genoeg mogelijkheden toen. Zo kon je internetten via je televisiesignaal en je telefoonsignaal. Ideaal was het niet: de technieken waren dusdanig verschillend van elkaar dat die combinaties elkaar eerder hinderden dan versterkten. Tegenwoordig, bijna twee decennia later, zijn de rollen eigenlijk omgedraaid. Via één enkele aansluiting in huis komt een digitaal signaal binnen, dat door een decoder wordt omgevormd naar alle informatie die jij wilt. Zo kun je bellen, internetten én televisie kijken via één en dezelfde provider. In feite gebeurt dat nu allemaal via een internetsignaal. Heb je een internet en tv-abonnement, dan is het tv kijken via internet. Met tussenkomst van een decoder, weliswaar. Heb je een smart tv? Dan kun je internetten via je tv, maar moet je jouw televisie nog wel aansluiten op het internetsignaal. Televisieproviders hebben hier trouwens wel slim op ingespeeld en hun decoders voorzien van allerlei coole functies – zo kun je bij KPN bijvoorbeeld met je decoder gebruik maken van Netflix! Gebruik je de telefoon? Dan gaat ook dat signaal via het internet, via het zogeheten VOIP (Voice Over Internet Protocol). Dat is niet alleen makkelijk – je hebt immers maar één aanspreekpunt – maar het is ook nog eens een stuk goedkoper. Als je alle onderdelen bij verschillende providers neerlegt, ben je een heel stuk duurder uit!

Betrouwbaar

Er is een nadeel gekoppeld aan het samenvoegen van al deze diensten onder één dak. Als je provider het (om welke reden dan ook) laat afweten, heb je een mooie uitdaging. Gelukkig is het niet meer zo als in de begintijd. Destijds gebeurde het wel eens dat je compleet van de digitale wereld werd afgesneden bij een storing: geen televisie, geen telefonie, geen internet. Een ramp! Gelukkig worden de signalen tegenwoordig dusdanig gesplitst dat bij storingen slechts één van die diensten het laat afweten. Beter is het om te kiezen voor een betrouwbare partij, met jaren ervaring en een gedegen serviceverlening. Wat zijn jouw ervaringen met dergelijke alles-in-éénpakketten?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.